Geluidsjurken

Amber Scholten, tweedejaars studente aan de modevakopleiding van de Koninklijke Academie Den Haag, vroeg zich af of haar jurken, die mede geïnspireerd zijn door de urban personal audio cultuur, ook daadwerkelijk geluid konden produceren.

20Hz heeft vervolgens het onderzoek, technisch ontwerp en de uitvoering gesponsord. Elke jurk werd voorzien van een viertal NXT speakers. Niet alleen is deze speakertechnologie vederlicht, het is tevens breedbandig.

Het ‘bending wave’ principe zorgt er voor dat de energie optimaal in geluidsdruk wordt omgezet waardoor deze speakers zich prima lenen voor batterijgevoede toepassingen. De afmeting is daarbij gering zodat het eenvoudig te verwerken is in kleding.

De speakers werden aangestuurd door batterijgevoede klasse D versterkers die meer rendement hebben ten opzichte van conventionele versterkers met minimale concessies op klankvlak. Ook zijn de toegepaste versterkers klein genoeg om onzichtbaar in de jurk gedragen te worden. In verband met de geluidsdruk droegen de modellen gehoorbescherming.

Elektronisch componist Reinier Verhard schreef voor elke jurk een individuele soundtrack. Wanneer de jurken samenkomen, smelten de tracks samen tot een gehele compositie.

Niet bij de catwalk presentatie? Bewonderen kan op het hoofdkantoor van Shell in Den Haag. Voorlopig staan de jurken daar opgesteld in vitrines.