Stratocaster Hero Mod (deel 1)

De uitdaging (a.k.a. Het probleem)

Na aanschaf van Guitar Hero 3 voor m’n Nintendo Wii, viel me al snel iets vreselijks op. Wat is er mis met het volgende plaatje:

Spot the error

De guitar controller lijkt niet eens op een gitaar! Dat schreeuwt om een stukje nijverheid…

Eens kijken wat er op internet te vinden is… hmm toch zo’n drie valide modificaties waarvan 1 commercieel. Naast dat er geeneen geschikt is voor de Wii is hun grootste nadeel is dat ze de nek compleet slopen. Dat ziet er gewoon niet uit en getuigd van totale onkunde.

Mijn doel is om een controller te bouwen waarmee een vintage rocker minder voor lul staat. En dient de gitaar van buiten zo weinig mogelijk beschadigd raken. Als laatste eis heb ik dat geoefende Guitar Hero spelers niet gaan zeuren over de mod dus zal de speelbaarheid 100% origineel moeten zijn en dus ook de afstanden tussen de onderdelen van de controller. Dit is het relaas over de queeste naar de ultieme GH modificatie.

Wat hebben we nodig

Fender Strat ‘69

 • je allerliefste en mooiste Fender Stratocaster ’69 Limited Edition met whammy bar die nog bespeeld is door Mark Knopfler tijdens z’n 1984 tour.
 • een hobby multi tool, ga voor een Proxxon maar bij gebrek aan beter zal een Dremel misschien ook wel in de buurt komen.
 • een schaar, papier en lijm (just kidding) ;)

Sloop je favo Strat:

Gesloopte Strat

Sloop de Guitar Hero controller:

Gesloopte controller

Ik heb enkele onderdelen nodig voor de transplantatie dus na kritisch overleg met de betrokken artsen hebben we de volgende organen geselecteerd:

Nuttige controller onderdelenController electroniek

De nek

Fret knoppen layout Nek knoppen

Heel toevallig passen de knoppen tussen fret vier en de negende fret dus die moeten we aftekenen en uitfrezen (ik doe dat met een 2mm groef frees). Vervolgens solderen we wat UTP kabel op de print, lijmen we voorzichtig de randjes van de rubber contacten aan de print en schroeven we de print over de achterkant van de knoppen vast aan het finger board:

Finger board CutFinger board close-upFinger board button testLijm het rubberBevestig de printPrint op/achter finger board

Nu nog een gat voor de print in de nek waar ik de truss rod (trekstang) reeds van verwijderd heb. Ik kom er meteen achter dat die tamelijk diep moet en om ‘m niet te beschadigen verwijder ik toch maar de schroeven die het meest ver uitsteken van het finger board.

De nek uitgefreest BouwpakketInsert your electronics herePuzzelTa Da!Testen van power chord

Nu moet je ‘m niet meteen lijmen! Eerst testen en dan lijmen, dus tot die tijd mag je de nek op een mooie plek neerzetten totdat we de rest af hebben.

Resultaat deel 1

Op naar DEEL 2

12 reacties op “Stratocaster Hero Mod (deel 1)”
 1. Lucas zegt:

  En? hoe klinkt ie?

 2. josja zegt:

  Hij klinkt nog niet, eind deze week zet ik Deel 2 live :D

 3. Jeroen zegt:

  Hoe heb jij je je fretboard(fingerboard) zo mooi van je hals af gekregen als ik vragen mag?

 4. admin zegt:

  @Jeroen: dat is net zo makkelijk als tijd consumerend: op de gitaar-restaurateur-manier met een strijkbout. Moet je wel hopen dat ze geen synthetische lijm hebben gebruikt want dat wil met warmte niet meer los. Houtlijm nml wel en je ruikt meteen waar je gitaar vandaan komt (de mijne uit Azië), heerlijk!

 5. Jeroen zegt:

  Bedankt voor de snelle reactie, dus gewoon een strijkbout over de naad van de hals en het board halen en dan weekt ie los?

 6. josja zegt:

  Nee je moet alle fretten verhitten door steeds de strijkbout (op hoogste stand) te verplaatsen.
  Ik had ‘m gewoon steeds een half uur op 1 plek en dan schuiven en weer wachten, etc. Steeds voelen, de hals moet a-relaxed heet worden voordat de lijm los laat.

  Als je er geld voor over hebt kan je ook naar de Blokker enkele cheap strijkbouten kopen zodat je alle fretten in 1x kan verhitten. Op een gegeven moment kan je met een plamuurmes achter het fretboard komen. Laat het echter nooit uit je zicht zodat je kan ingrijpen als het te hard gaat.

  Oja, draai ook eerst de truss rod los, anders loop je kans dat je je hals in tweeën splijt door de hitte.

 7. josja zegt:

  @Jeroen: Ik ben nieuwsgierig: met je eigen GH guitar bezig?

 8. Jeroen zegt:

  Ja ik ben idd een poging aan het wagen om een gitaar te verbouwen naar een GH gitaar.
  Ben nu een beetje aan het rommelen met de slagplaat en ga hoop ik deze week de hals splijten.

 9. josja zegt:

  @Jeroen: Te gek, ben benieuwd, kunnen we de vorderingen volgen op een website?

 10. Jeroen zegt:

  Ben wel foto’s aan het maken zodat ik ze eventueel ergens kan posten/publiceren. Moet alleen nog ff uitzoeken waar. Het gaat trouwens om een xbox360 guitar met draad.

 11. lounge Music zegt:

  I do believe all the ideas you have introduced to your post.
  They are very convincing and will certainly work.
  Still, the posts are too brief for starters. Could you please lengthen them a little
  from subsequent time? Thanks for the post.

 12. josja zegt:

  Thanks for your trust! Yes the solutions work, and the guitar has been working for years, and even nowadays we still have a lot of fun during our occasional Wii rock evenings. I also made the tremolo system work, but it took 6 month breeding in my head before the solution hit me. I will think of your suggestion of lengthening the article. Must do a remake (including tremolo solution) in English anyway, even if it is just for history sake ;)

Laat een reactie achter: